Volvo S90 i Detroit

Når Volvo har valgt at introducere sin nye, vigtige premiumsedan, S90, på biludstillingen i Detroit er det et signal til amerikanerne om, at svenskerne er indstillet på et langsigtet engagement i USA; samtidig er det tegn på, at man tror på fortsat vækst i de kommende år. 

Volvo-salget i USA er steget 24,3 procent i 2015. Særligt hen mod slutningen af året tog salget fart med en stigning på 87 procent i oktober, 90 i november og 89,9 i december. Det var XC60 crossover og den nye XC90 SUV, der drev tallene i vejret.

”Der er stærke indikationer på, at Volvo er tilbage på sporet i USA,” siger Lex Kerssemakers, chef for Volvo Car Group’s Amerika-division. ”Vi forventer, at de stærke salgstal fortsætter i 2016, hjulpet på vej af den nye S90”.

Introduktionen af S90 er bevis på den svenske bilproducents ambitioner for aktiviteterne i USA. Forud går omfattende investeringer og opførelse af Volvo’s første amerikanske fabrik i South Carolina. Fabrikken kommer til at beskæftige omkring 2.000 medarbejdere.

”Vi har altid syntes, det var vigtigt at være til stede i USA. Derfor har vi besluttet at præsentere  S90 for offentligheden første gang på biludstillingen i Detroit og har påbegyndt opførelsen af en ny fabrik i South Carolina,” siger Håkan Samuelsson, adm. direktør og koncernchef i Volvo Car Group.

Med introduktionen af den nye S90 tager Volvo hul på andet kapitel i en proces, der har til formål at forandre og forny Volvo’s produktprogram fuldstændig, en forandringsproces der startede med introduktionen af den nye XC90 SUV i 2015.

Inden XC90 kom på markdet i 2015 var der afgivet 88.000 forudbestillinger; Volvo havde forventet omkring 50.000. Det var et stærkt signal om, at kunderne godt kan lide Volvo’s nye design og teknologiske retning.

S90 blev vist for verdenspressen i december og har siden fået megen ros for både eksteriør og  interiør. Dens stolte, men ikke aggressive fremtoning er karakteriseret af en konkav kølergrill, som er en hyldest til klassikeren P1800, og som bærer Volvo’s nye jernmærke. De T-formede Thor’s Hammer lygter giver S90 sit helt eget udtryk og stor visuel gennemslagskraft i trafikken.

Indvendig i denne firedørs coupé har Volvo lænet sig op ad den succes, XC90 har opnået, men har sat barren lidt højere med nogle imponerende detaljer i det nye instrumentpanel, bl.a. nye, lodret stillede vinger i luftindtagene på hver side af Sensus brugerfladen.

”Vi mener, vi har skabt en game changer. S90 er klassisk og cool. Eksteriøret er flot og har både en unik udstråling og de samme rene linier, der kendetegner skandinavisk design. Interiøret formår at mixe innovativ teknologi og naturmaterialer, så resultatet bliver elegant, imødekommende og smagfuldt. Svensk, når det er bedst,” siger Thomas Ingenlath, designchef hos Volvo Car Group.

Semi-autonom kørsel

S90 introduceres med IntelliSafe Assist som standard. Det inkluderer Adaptive Cruise Control and Distance Alert samt den avancerede semi-autonome Pilot Assist funktion.

Pilot Assist holder ved hjælp af varsomme rat impulser bilen korrekt placeret inden for vejstriberne op til motorvejshastigheder på omkring 130 km/timen. Det er ikke længere nødvendigt, at der kører en anden bil foran. Pilot Assist er endnu et skridt hen mod fuld autonom kørsel – et kerneområde i Volvo’s innovationsarbejde og noget, der også er udstillet på biludstillingen i Detroit med Concept 26, som viser en vision om, hvordan et bilinteriør kan komme til at se ud og føles i en fuldt autonom Volvo.

S90 kommer på markedet med en ren og kraftfuld T8 Twin Engine plug-in hybrid drivline, der yder op til 407 hk. Der er faktisk tale om tre forskellige biloplevelser i én – Pure, Hybrid og Power.

Verdensledende sikkerhed

S90 introducerer også en verdensnyhed i form af en supplerende funktion til City Safety: Large Animal Detection. Både om dagen og om natten er funktionen i stand til at opdage store dyr som rådyr, heste og kvæg. Teknologien er forsynet med et advarsels- og et nødbremsesystem som er med til at undgå eller mildne kollisioner med store dyr.

Nogle af klassens bedste køreegenskaber

S90 har høstet fordel af en af Volvo’s nyeste investeringer, en avanceret chassissimulator.

”S90 har taget et stort skridt fremad, hvad angår køredynamik, ydelse og håndtering. Vi har fuldstændig nydesignet Volvo-køreoplevelsen for at kunne give kunderne en følelse af præcision, kontrol og komfort,” siger Dr. Peter Mertens, chef i Volvo Car Group’s afdeling for forskning og udvikling.

Produktionen starter i uge 17-2016

Fra start produceres følgende udstyrsvarianter: Momentum og Inscription. I uge 46 starter produktionen af Kinetic og R-Design udstyrsvarianter.

Priser

Forventede vejledende udsalgspriser på Volvo S90 på det danske marked:

S90 D3 manuel Kinetic fra:                           kr. 545.000,-

S90 D4 automatgear Kinetic fra:                   kr. 610.000,-

Momentum:                                                + kr. 65.000,- (i forhold til Kinetic)

Inscription og R-Design:                               + kr. 70.000,- (i forhold til Momentum)

Beskatningsværdier

Volvo S90 Kinetic D3, manuel:                     kr. 450.000,-

Volvo S90 Kinetic D4, automatgear:              kr. 495.000,-

Momentum:                                                + kr. 40.000,-

Inscription:                                                  + kr. 50.000,- (i forhold til Momentum).